|
Avrig
Str. Gheorghe Lazăr, Nr. 39
45.730031, 24.379954
arată numărul de telefon
+40726234417
̶
http://
De ce să alegi Reşedinţa De Vară Brukenthal Avrig:
|
|
Prezentare generală - Reşedinţa De Vară Brukenthal Avrig
n vizitele sale la Viena baronul Brukenthal a fost impresionat de grandoarea palatelor imperiale de la Schönbrunn şi Laxenburg. Reîntors în Transilvania, Brukenthal a preluat modelul palatelor în construţia reşedinţei sale de vară de la Avrig, însăşi amplasarea acesteia este vizibil inspirată de Glorieta din parcul Schönbrunn.
Palatul a fost construit în stilul barocului vienez târziu, dar elementul principal de atractivitate a fost şi rămâne parcul din dreptul palatului realizat după modelul grădinilor vieneze baroce, dar şi cu elemente de grădină englezească din perioada romantismului şi clasicismului.
Parcul era format dintr-o grădină ornamentală, oranjerie, grădini cu triunghiuri, grădina cu fazani, fântâni, grădina utilitară. Un adevărat iubitor al naturii, Brukenthal a amenajat în faţa oranjeriei şi o „grădină olandeză” cu plante aduse din „Grădina olandeză” din Viena.
Şi pentru că plantele cultivate aici trebuiau să fie pe măsura măreţiei şi frumuseţii palatului şi parcului, Brukenthal a cultivat variate specii dintre cele mai exotice: ananaşi, curmali, arbori de cafea, portocali, migdali, smochini, leandri, nucşori, dafini, aloe şi 150 de plante nord-americane. După moartea lui Brukenthal în anul 1803, numeroşii proprietari i-au schimbat destinaţia: reşedinţă, casă de odihnă, spital de campanie în cel de-al Doilea Război Mondial |
|